Yapay zeka furyası tüm hızıyla devam ederken mimarlık hakkındaki ilk yazı yapay zeka üzerine olmazsa olmazdı. “Ben Cin Ali bile çizemem” diyenleri bile Bob Ross yapmış, bizim yerimize çeviri ve hatta makale yazmış yapay zeka bize mimari görseller oluşturabilir, dahası plan bile çizebilir. Bu yazıda herkesin kullanabileceği ücretsiz ve basit yapay zeka programlarının yanı sıra mimarların meslek hayatında kullanabileceği bazı programlara da :(maalesef kurdan dolayı sadece isim olarak) değineceğim.
Ufaktan Başlayalım!
Diyelim ki hep hayalini kurduğunuz bir ev var; bahçeli, havuzlu modern bir villa. Bütün detayları ayrı ayrı aklınızda ve bu ayrıntıları bir araya getirmek istiyorsunuz. İşte yapay zeka görsel oluşturma sitelerine aklınızdaki tüm detaylarıyla bir prompt (metin istemi) yazdınız ve ta da!
İlk olarak yapay zeka ile görsel oluşturmayı en sevdiğim uygulama olan Dall-e’den başladım. Tabi ki ilk denemeler direkt olarak hayalinizdeki gibi olmayabilir ve evet kabul, benim yazdığım prompt'un çok detaylı olmamasının da büyük etkisiyle, görseller kusursuz değil ama saniyeler içerisinde ve bir makinenin yaptığını düşündüğümüzde oldukça etkileyici. Aklınızdakileri ekrana dökmek için de oldukça yeterli. Bu gibi konsept mimari görseller oluşturmak için birkaç yapay zeka programı: dall-e, midjourney, openart, disco diffusion (underrated olduğunu düşünüyorum) ve son zamanlardaki favorim Adobe Firefly!
Bu arada madem yapay zekadan faydalanıyoruz, neden sadece gerçekçi sonuçlar bekleyelim? Mesela Mars’ta yaşasak evlerimiz nasıl olurdu?
Not: Dall-e’yi henüz waitlist ile kullanıcılara açıkken kullanmaya başladığım için hesabıma her ay 15 ücretsiz kredi yükleniyor. Şu an -bildiğim kadarıyla- bir hesap açmak isterseniz ücretsiz kredi vermiyor.
Şimdi bir de render kalitesinde görseller elde edebileceğimiz bir yapay zeka programından bahsedelim. Üç boyutlu bir modelin ışık, kamera, malzeme gibi sahne ayarlarını yaptıktan sonra elde ettiğimiz fotoğraf veya videoya render diyoruz. İyi bir render için doğru ayarları yapmak, uygun sahneyi hazırlamak ve render almak oldukça zaman alıyor. Arko.ai ise bu süreyi oldukça kısaltıyor. Modeliniz ve sahneniz hazırsa, doğru bir prompt ile arko.ai sizin için saniyeler içerisinde render alıyor. Tekrar belirtmek gerekir ki bu bir yapay zeka, dolayısıyla yazdığınız promptlar ne kadar anlaşılır ve detaylı olursa sonuç o kadar iyi olacaktır. Arko.ai programını sosyal medya hesaplarından paylaştıkları birkaç örnek üzerinden değerlendirelim.
Öncelikle oldukça “yapay” gözüküyor. Profesyonel renderların yanında basit kalıyor fakat başlangıç seviyesinde ve hızlı bir görsel oluşturmak istiyorsanız yeterli. Bu programların çok yakında çok daha gerçekçi renderlar oluşturabileceğini düşünüyorum. Render oluşturmak için alternatif bir yapay zeka programı: veras.
Mimari Plan
Yukarıda bahsettiğimiz yapay zeka araçlarına uygun promptlar yazarak mimari plan oluşturabileceğiniz gibi direkt olarak belirli parametreler girerek mimari plan oluşturabileceğiniz yapay zeka araçları da mevcut. Pek çoğu ücretli ya da belirli mimari çizim programları ile birlikte çalışıyor ancak web üzerinden ücretsiz bir şekilde erişilenler de mevcut. Örneğin arama motorunda karşımıza ilk çıkan maket.ai ile başlayalım. maket.ai bize ücretsiz olarak sadece birkaç parametrelerin çalıştığı bir arayüz veriyor. Kat adedi, oda sayısı, ölçü birimi ve çizim stili gibi parametreleri ayarladıktan sonra size birkaç alternatif kat planı sunuyor. Ben 3 odalı, 2 banyolu ve tek katlı bir plan çizmesini istedim ve sonuç: HÜSRAN.
Henüz ücretli versiyonunu denemediğim maket.ai 1. sınıf jürisinden bile geçer not alamadı. Berbat bir mekan organizasyonu, yanlış yöne açılan kapılar ve daha saymakla bitmeyecek hatalar... Çabasına sağlık diyor ve uğurluyoruz.
Yapay zeka ile mimari plan oluşturabileceğiniz bir başka araç ise ARCHITEChTURES. Arayüzünde çok fazla parametre var, yani çok detaylı istemlerde bulunabilirsiniz. Sisteme gerçek bir arazi yüklenebilir; mekan ölçüleri, oda sayıları, toplam metrekare gibi parametreleri ister çok detaylı ister yüzeysel bir şekilde ayarlayabilirsiniz. İşi biraz daha ileri taşıyıp yapay zeka ile oluşturduğunuz planları manuel olarak düzenleyebilme, üç boyutlu halini görebilme ve yapı maliyeti hesaplayabilme seçeneği de sunmuşlar. Yakında gerçek zamanlı enerji analizi yapabilme özelliğinin de ekleneceği belirtilmiş. 0,01 $ karşılığında 15 günlük ücretsiz deneme sürümünü başlattım ve bir deneme yaptım.
Çok basit, sadece parsel ve çevresini içeren cad uzantılı bir dosya yükleyerek başladım. Daha sonra sadece minimum mekan ölçülerini girdim ve binanın merkez aksını çizdim. Sonuç olarak bana her katta 4 dairesi olan simetrik bir apartman kat planı verdi. Gözüme çarpan ilk hata terasların yeri, boyutu ve geometrisi oldu. Kat holünün de en azından bir pencereyi hak ettiğini düşünüyorum, aksi takdirde neden cepheye kadar uzasınlar ki? Dairelerin mekan organizasyonu ilk incelediğimiz örnekteki kadar kötü değil, ama maalesef bu da jüriden geçemedi. Çok fazla teknik ve mantık hatası var ama en azından bize düzeltme seçeneği sunuyor. Diğer yandan bu hataların istemleri, yani parametreleri, detaylı belirtmememden kaynaklandığını düşünüyorum. Sonuçta bu planın bir yapay zeka ve ondan ne beklediğimizi en ince ayrıntısıyla belirtmemiz gerekiyor. Vakit ayırıp detaylar üzerinde oynama yapıldığı takdirde geçer not alabileceğini düşünüyorum.
Yapay zeka ile mimari plan çizebileceğiniz diğer bazı programlar: architext, finch3d, arkdesign ve conix.
İncelenen örnekler doğrultusunda görüşüm; yapay zeka konsept mimari görseller konusunda başarılı, render konusunda gelişmeye ihtiyacı olan ve mimari plan çizme konusunda henüz zayıf. Görsel anlamda çok daha ileriye gideceğinden hiç şüphem yok ancak mekan kurgusunu teknik anlamda ve kullanıcı istekleri doğrultusunda ne kadar iyileştirebilecek merak ediyorum.
Not: Burada bahsedilen programlar ya da web siteleri, çoğunlukla teknik bilgilere sahip olmayan herkes tarafından kullanılabilecek türden. Daha profesyonel ve teknik olanlarına yazarın maddi kaygılarından ötürü değinilememiştir.
Bonus:
Binalar için yapay zeka destekli, gerçek zamanlı iklimsel analiz yapabileceğiniz bir program: Autodesk Forma.
Eskizlerinizi rendera dönüştürmek için güzel bir tavsiye: stable diffusion
Kaynaklar
Comments